Een TTT is een proefexamen en gaat dus als zodanig exact hetzelfde, met 1 verschil: je kunt niet zakken dus ook niets verliezen , je kunt alleen maar iets verdienen!
Waarom een TTT doen?
1: Je weet daarna exact hoe een examen zal verlopen. Minder spannend dus als het echte examen is aangebroken.
2: Je kunt vrijstelling verdienen. Voor jullie vaak belangrijk, ikzelf vind dit het minste van belang.
3: Ik zie hoe jij presteert met een vreemde naast je "die ook nog examinator heet". Mocht blijken dat je er erg zenuwachtig van wordt, dan kan ik daar voor je examen nog iets mee doen.
4: De examinator geeft jou tips over waar je op moet letten en waar je nog aan moet werken. Die tips zullen je verdacht bekend voorkomen, maar als een examinator bevestigd wat ik steeds roep, zal het vaak beter doordringen met et juiste effect voor je examen.
Zo gaat een TTT:
Op de dag van je TTT plan ik altijd 1 uurtje rijles voor je toets. Dit uurtje is bestemd voor warmdraaien, alles met aandacht goed zetten wat en puntjes op de i zetten. Mocht je dit niet willen, dan moet je dat even zeggen, maar dan moet je ook zelf zorgen dat je op tijd, zelf op het cbr komt!
​
Tussen dat uurtje les en het examen zit nog zo'n 10 tot 15 minuten pauze. Deze pauze is bedoeld om nog even te ontspannen, wat te drinken, voor de liefhebbers roken en eventueel voor naar de wc te gaan.
Zodra we in de examenzaal worden geroepen lopen we naar de tafel waar jouw examinator van die dag zit. Deze man of vrouw zal zich voorstellen, je ID en andere papieren controleren en gaat jou daarna vertellen hoe een examen in elkaar zit.
Mocht jij je ID vergeten dan gaat de hele toets niet door en ben jij je geld kwijt!
Jij krijgt daar aan tafel ook de gelegenheid om vragen te stellen of dingetjes aan te geven. Je zou bijvoorbeeld van de gelegenheid gebruik kunnen maken om te vertellen dat je moeite hebt met links en rechts als dat het geval is of als je dyslectie hebt of iets dergelijks kun je dat ook vertellen.
Met een toets rijdt ik altijd mee!
Daarna lopen we naar de auto, waar de examinator je iets van afstand zal laten lezen om te kijken of je ogen wel voldoende in orde zijn. Meestal is dit een nummerbord, soms ook een verkeersbord. Ze noemen dit de ogentest.
Bij of in de auto krijg je wat technische vragen. Welke vragen dat zijn weten we van te voren niet, maar alle kennis die je daar voor nodig hebt vind je hier onder het kopje "huiswerk". En ook tijdens de praktijklessen zal het meest gebruikte behandeld worden. (valt onder de vrijstelling TTT) In geval van een RIS TTT of Examen loop jij lekker zelfstandig je controle rondje volgens script 1 in module 1.
De toetsrit gaat starten als al het voorgaande achter de rug is. Deze rit duurt ergens tussen de 35 en de 45 minuten en bevat 2 bijzondere manoeuvres. Ook zit er in de rit een stukje zelfstandig rijden in én een situatiebevraging.
Bij een RIS Toets zal er ook nog een Toetsopdracht in verwerkt zitten. Wat dat is kun je in je RIS boek vinden.
Na zo'n 35 tot 45 minuten kom je weer terug op het CBR en mag je gewoon vooruit in een vak schuiven. Jij wordt altijd als eerste de auto uit gestuurd na dat je alles netjes afgewerkt hebt (lampen uit, auto uit, sleutel aan instructeur geven). Ze laten jou als eerste uitstappen om te kunnen zien hou jij je deur opent. Goes blijven scannen dus voor je de deur open doet en gelijk na het uitstappen weer sluiten.
Samen lopen we terug naar binnen en gaan we weer aan het tafeltje van de examinator zitten. Gezamenlijk gaan we in een gesprek vaststellen hoe de rit verlopen is, hoe jij je gevoeld hebt, of jij anders hebt gereden dan tijdens een normale rijles, enz. Ook bespreken we wat jij nog kunt verbeteren, dit doen we met behulp van je zelfreflectieformulier. In dit gesprek hoor je ook of je vrijstelling hebt verdient voor de bijzondere manoeuvres. Als dat het geval is, hoef je deze in ieder geval niet meer te doen tijdens je examen. (Bij een her-examen komt deze vrijstelling te vervallen.
Hoe gaat een TussenTijdseToets?

Kijk ook bij:
angst examen
bijzondere manoeuvres
cbr
examen zenuwen
mag ik fouten maken?
medisch gezond?
hoe gaat een examen
hoe gaat een TussenTijdse Toets
ingreep gehad en nu?
instructeur meenemen ja of nee
wanneer examen plannen?
wat neem je mee op examen of toets
zelfstandig route rijden
zelfreflectieformulier